T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / BEYŞEHİR - Beyşehir Kamil Akkanat Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe

Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Ekonomik gücü artan ailelerin çocuklarına artık daha çok para harcarken daha az zaman ayırdıklarını belirten psikologlara göre, 'ben yaşamadım, çocuğum yaşasın' düşüncesiyle çocuğun her istediğini yapmak, mutlu olamayan, doyumsuz ve ne istediğini bilmeyen bireylerin yetişmesine yol açıyor.

 

"Çocuklarınızın mutlu olmasını her anne baba gibi siz de istersiniz ve onun bazı şeylerden mahrum kalmasını istemezsiniz. Hele bir de siz onun yaşındayken hayalinizdeki kırmızı çizmeyi ya da arabayı alamadıysanız, babanız veya anneniz size çok sarılmadıysa, özel bir okulda okuyamadıysanız ya da pazara gittiğinizde canınızın çektiği her şeyi alamadıysanız... Bu gibi eksikliklerin onun hayatında da olmamasını istersiniz ancak gayet masum gibi görünen 'Ben yaşayamadım, çocuğum yaşasın, hiç bir şey den eksik kalmasın' anlayışı, ciddi davranış bozukluklarına sebebiyet vermektedir"

 

"Her zaman her istediği yapılan çocuk mutsuz, tatminsiz, huzursuz olur. Neyden nasıl mutlu olacağını da tam olarak kestiremez. Çünkü daha elindekinin kıymetini anlamadan başka bir uyarıcı önüne geliverir. Bu sefer, ona yönelir ancak ondan da diğerleri gibi çabuk bıkar. Sonra, 'Ben senin yaşındayken bir tane arabayı zor buluyordum sen neden kıymet bilmiyorsun, teşekkür etmiyorsun çocuğum' dersiniz.

 

DAVRANIŞLARINIZ VE SÖZLERİNİZ PARALEL GİTMELİ 

'Sen kendin için ders çalışıyorsun, bizim için değil ki yavrum' derken bir yandan da iki dakika ödevin başına geç oturduğunda telaşlanır, iyi not aldığında ise hemen en iyi hediyeyle ödüllendirir ve diğer çocuklarla karşılaştırırsanız, sanki sizin için çalışıyormuş izlenimi verirsiniz ve başaramadığında çocuk ciddi bir suçluluk hisseder. Bu durum, aynı zamanda çocuğunuzun sorumluluklarını ondan çok üzerinize almaktır. Sürekli arkasından iten birileri olduğunda neden ödevini kendi yapsın .

ANNE-BABA DAVRANIŞLARI TUTARLI OLMALI 

Ebeveynlerden biri çocuğa bir kural koyarken diğeri bunu karşıt bir cümle ile yıkarsa, otorite bozulur ve çocuk kaygı yaşar. Unutmayın ki, sizler iki farklı insansınız, dolayısıyla her şeyi aynı düşünemezsiniz. Bununla beraber tek bir ortak projeniz var o da çocuğunuz. O sebeple bu konuda tek ağız olmak zorundasınız. Tutarlılık oldukça önemlidir. Çocuğunuz oyuncakçıda bilmem kaçıncı bebeği istediğinde önce, 'nasıl anlaşmıştık, bugün sadece gezmeye geldik, oyuncak almayacağım' dersiniz. Çocuk bir kere sızlanır, 'olmaz' dersiniz. On kere sızlanır, ağlar, 'istiyorum' der, 'hayır' dersiniz. Otuz kere diretir, bağırır, kızar, 'böyle öfkeyle istedikçe anlaşamayız seninle' dersiniz. Elli kere ağlar, ister hatta bir şeylere vurmaya başlar. 'madem öyle, gidiyoruz o zaman' dersiniz. Elli birincide artık taşar ve 'rezil ettin beni, tamam hadi al!' dediğinizde tüm o kurallar, tutum, otorite ve saygı sıfırlanır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.03.2017 - Güncelleme: 08.10.2021 15:03 - Görüntülenme: 1307
Kaynak: https://orgm.meb.gov.tr/
  Beğen | 451  kişi beğendi